esmaspäev, 16. mai 2011

RegiÖÖ 2011 - VIIKINGITE AEG!

Traks esitleb: RegiÖÖ 2011 - VIIKINGITE AEG! 19. - 21. mai
RegiÖÖ 2011 - VIIKINGITE AEG! 19. - 21. mai
www.tartu.ee/regioo

Vilde Lokaal & Kohvik
Vallikraavi 4
Tartu, Estonia

ESINEVAD: Sunnfjord Group (Norra), Miriam Andersen (Rootsi), Vilki (Läti), Visi (Leedu), Oort (Eesti), Triskele (Eesti), Mehepojad (Eesti), Dialekt, Vaikuse Muusika, Väike Hellero, Liinatsuraq,Lauri Õunapuu, Tarmo Noormaa, Viisilepp, Kristjan Lüüs jt.

Festivali pass: 5/7€
Üksikpilet: 2/4€
soodus: õpilased, tudengid, pensionärid

On ka võimalus näha ja osta muinasesemeid! (vaata tutvustust allpool)

FESTIVALI PROGRAMM:

NELJAPÄEV, 19. mai Vilde lokaal II korrus
20:00 Avamine - Skandinaavia Gala Tasuta!
SUNNFJORD GROUP (Norra) muusika ja tantsu õpituba
MIRIAM ANDERSEN (Rootsi) vanaskandinaavia muusika
Regijämm vabas vormis musitseerimine, oodatud on kõik pillimehed ja lauljad-tantsijad

REEDE, 20. mai Vilde kohvik I korrus (endise Plink-Plonki ruumid)
19:00 Tartumaa Rahvamuusika CD esitlus*, ansambli Ütsiotsõ CD esitlus 2/4 eur
*Väike Hellero, Liinatsuraq, Triskele, Ütsiotsõ jt.
21:00 Balti Gala 2/4 eur
VILKI (Läti) muusika ja tantsu õpituba
VISI (Leedu) muusika ja tantsu õpituba
*vahepalaks Kristjan Lüüsi omalooming kohvikus
24:00 OORT 2/4 eur
Regijämm vabas vormis musitseerimine, oodatud on kõik pillimehed ja lauljad-tantsijad

LAUPÄEV, 21. mai Vilde kohvik I korrus (endise Plink-Plonki ruumid)
15:00 Balti Gala 2/4 eur
VISI (Leedu) muusika ja tantsu õpituba
VILKI (Läti) muusika ja tantsu õpituba
17:00 MIRIAM ANDERSEN (Rootsi) vanaskandinaavia muusika 2/4 eur
TRISKELE vanad regilaulud ja rahvakoraalid
19:00 Lõpetamine - Eesti Rahvamuusika Gala* 2/4 eur
*Vaikuse Muusika, Lauri Õunapuu, Tarmo Noormaa, Dialekt, Mehepojad, Viisilepp
Festivali külalised, üllatused, lõpujämm

FESTIVALI TUTVUSTUS:

Tartumaa Rahvakultuuri Keskselts (TRAKS) teatab rõõmuga, et arhailise loomingu festival RegiÖÖ toimub sel aastal juba kümnendat korda! Ja nagu kombeks, tegeleb festival loominguliselt ühe müütilise teemaga – aastal 2011 on teemaks „VIIKINGITE AEG“, mille ümber pärimuslaulikud ja pillimehed loovad oma müütilise heliruumi. Regiöö toimub 19.-21. maini 2011

Tartus Vilde lokaalis ja kohvikus (endine Plink-Plonk).

Festivalil saab eheda pillimuusika saatel õppida ja tantsida norra, rootsi ja baltimaade traditsioonilise tantse.

RegiÖÖ külaliseks on tuntud rootsi lauljatar ja riksspelman, st meisterlik rahvapillimängija Miriam Andersén. Haldjahallide juustega Miriam on ka varajase muusika spetsialist ning valdab mitmeid arhailisi instrumente. Tartusse võtab ta kaasa gusli – viikingite metallkeeltega lüüra, et esitada viikingi poeetide ja virtuooside skaltide pärimuslaule.

Norra pillimehed on tulnud kohale Sunnfjordi külast, festivali kunstiline juht Toivo Sõmer kinkis nende kooslusele nime Sunnfjord Group. Ehedad norra rahvamuusikud jõuavad Tartusse koostöös Tartu ülikooli skandinavistika osakonnaga, tänu norra muusika ja tantsu tundjale Ingunn Stokstadile, kes õpetas norra tantse juba eelmise aasta Regiööl. (Kui eelmisel aastal mängis norra muusikat Tartu ansambel Grupeto, siis sel korral tantsutavad rahvast tõelised norra külapillimehed!)

Läti tantsutuba veavad kuus „hunti“ - ansambli Vilki nimi tähendab maakeeli „Hundid“. See läti meestepunt on pühendunud sõdurilaulude laumisele, pillide ehitamisele, sõjariistade ja ehis-sepiste loomisele. Leedust tuleb väga mainekas ja aastakümneid tuntud ansambel Visi. Kõlab leedu unikaalne mitmehäälne laul (sutartines), ballaadid kandle saatel, tantsumuusika väga auväärsetelt Leedu
rahvamuusika asjatundjatelt. Kuulda saab traditsioonilisi rahvapille (kannel, haamerkannel, viiul, flöödid, trumm, torupill jms).

Eesti pärimusmuusikud esitlevad RegiÖÖl kahte uhiuut heliplaati. Üks on ansambli Ütsiotsõ album, selles ansamblis kannavad loovalt edasi neli meest võro ja seto meestalaulu. Tartu ja Tartumaa rahvamuusikute esindusplaat „Kodu heli“ on valmis ka uuel salvestusstuudiol Helikodu, mis tegutseb alates 2010. aastast Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi (TRAKSi) juures. Plaadil on esindatud Vennad Johansonid, Oort, Triskele, Lauri Õunapuu, Lauri Sommer, Liinatsuraq, Väike Hellero, Tsõdsõpujaleelo, Tarmo Noormaa, Angõrhain, Helen Kõmmus, Anneli Vilbaste,
Sinimaniseele, Anne Maasik, Heikki-Rein Veromann, Ütsiotsõ, Kaval Käsi (TRAKSi lapsed) ja Väike Hellero lapsed. Eesti noortest pärimuspuntidest astuvad RegiÖÖl üles veel Dialekt, Mehepojad, Kristjan Lüüs ja teised.

Ja nagu Regiööl on tavaks, lõpevad kõik kontserdiõhtud öise Regijämmiga, kus kõik esinejad ja kuulajad saavad koos tantsida, laulda ja elust rõõmu tunda.
Avasta endas lauliklind ja astu sisse müütilisse RegiÖÖsse, et hetkeks kohtuda tõeliste viikingitega!
Sel aastal pakume külastajatele võimalust soetada endale muistset käsitööd - Merlin Lõivu ja Vanakaru muinasehted ja kõlavööd (külasta: http://valukoda.ee/ ja http://etnoehe.wordpress.com/). Kristel Põldma pakub huvilistele telgedel kootud villast kangast ning sepiseid (külasta: http://www.kangakudumine.ee/epood/).

Toetajad: Tartu linn, Eesti kultuurkapital, EV kultuuriministeerium, Helikodu, TRAKS, Kuku raadio, ERR kultuuriteated, Alo TV, Jaskar, Postimees.

festivali kava: Toivo Sõmer 55671134
festivali korraldus: Sulev Salm 5017775
pressiteate koostasid: Liina Vainumetsa 5283150, Jaanus Karlson 56490637

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar