neljapäev, 21. juuli 2011

Helikodu esitleb Tartumaa rahvamuusika esikplaati

Reedel 22. juulil kell 16.30-18 toimub Tartus Pirogovi platsil Maalinna laval stuudio Helikodu plaadi „Tartumaa Rahvamuusika I“ esitluskontsert, kus esinevad Johanson ja Vennad, ansablid Viislepp, Aroopia ja Triskele.


Album pealkirjaga “Tartumaa rahvamuusika” pakub linnulennulise valiku end Tartuga sidunud pärimuslaulikute lugudest, millest valdav osa on üles võetud stuudio Helikodu 2010-2011 kõige esimestel salvestussessioonidel. Meie eesmärgiks on üllitada esimene Tartumaa rahvamuusikat tutvustav CD ja Tartut ja maakonda esindav heliline visiitkaart. Kogumikul on esindajat 15 erinevat rahvamuusika kooslust, kuid heliplaat on alles Helikodu tegemiste algus – oodata on veel nii üksikesitajatele pühendatud albumeid kui kogumikke.

Siin astuvad üles lauljad ja ansamblid, keda kuuleme Tartut esindamas kõigil suurematel folgipidudel, samuti pärimusmuusikute noorim põlvkond. Just spetsiaalselt Tartu albumi jaoks on arhiividest leitud lugusid, mis räägivadki Tartust – „Tardo Liinast“, nagu ütleb siinne murdekeel.

Näiteks on Tartumaa rahvamuusika albumi üks põnev üllitis Lauri Õunapuu ja Lauri Sommeri ühine ettevõtmine esitada vanima Eesti soost luuletaja Puhja köstri Käsu Hansu tartu-võro murdeline nutulaul "Oh! ma waene Tardo Liin", mis räägib Tartu linna hävitamisest Põhjasõjas 1708. aastal Sellest kurvast laulust hoolimata on albumi üldine toon aga pigem rõõmus ja mänguline, mainekate rahvalualupuntide kõrval annavad värvi mõned salvestused lasteandamblitelt.

Albumi tehnilise kvaliteedi ja terviku loomisel tegid spetsialistid äärmiselt põhjalikku tööd, seega loodame siiralt, et tulemus on nauditav!

Stuudio Helikodu ongi loodud Tartumaa rahvamuusika salvestamiseks, tipptasemel salvestustehnika soetamiseks saadi toetus Kodanikuühiskonna Sihtasutuselt – täname!


Ansamblid ja lood albumil „Tartumaa rahvamuusika I“:

1. Liinats'uraq – Oh seda Tardo Liina

2. Väike Hellero – Kiigelaul

3. Ülemakstud Rentslihärrad – Miks?

4. Triskele - O nõse üles engeken

5. Ütsiotsõ – Süü karja

6. Väike Hellero ja lapsed – Lambamäng

7. Anne Maasik ja Heikki-Rein Veromann – Kui mina hakkan laulemaie

8. Lauri Õunapuu ja Lauri Sommer – Oh! ma waene Tardo Liin

9. Aroonia – Päike poega päälä ilma

10. Kaval Käsi – Londoni linnas

11. Angõrhain – Vanakura tants

12. Sinimaniseele – Imetegija

13. Viislepp – Tammeke, sa matal puu

14. Tsõdsõpujaleelo – Tille teopoiss

15. Johanson ja Vennad – Tuhat tänu


Helikodu on üks mtü Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi (TRAKSi) projektidest, nagu ka Maalinn, mis Hansapäevade ajal 22.-24. juulini Tartus Pirogovi platsil aset leiab.


lisainfo albumi ja Helikodu ja TRAKSi kohta:

http://www.digifoorum.com/helikodu/


Helikodu kunstiline juht Toivo Sõmer 55671134

Helikodu arendusjuht Meris Tammik 5162921


pressiteate koostas Liina Vainumetsa 58115252

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar